Jobcenter sager
For mange er det meget vanskeligt at have en sag i jobcenteret. Både at skulle håndtere sygdom, undersøgelser og behandlinger på den ene side og jobcenterets krav på den anden side, er mere end de fleste kan overskue.
Mange føler, at de bliver presset i stedet for at blive hjulpet. Andre er utrygge ved, hvad der foregår, og hvad jobcenterets motiver er.
Kan jeg miste mine penge, hvis jeg siger noget forkert? Hvad er det egentligt mødet går ud på? Og lignende spørgsmål rumsterer for de fleste af dem, som jeg taler med.
Det er min erfaring, at meget af utrygheden opstår, fordi jobcenteret ikke forklarer, hvad de gør og hvorfor. Det er derfor er uklart, hvad der forventes af det enkelte mennesker.
Jeg har mange års erfaring i jobcenter. Jeg kan derfor hjælpe dig med at forstå, hvad jobcenterets hensigt er, og jeg kan guide dig i, hvordan du kan håndtere dit forløb mest hensigtsmæssigt.
Reglerne for førtidspension og fleksjob kan være svære at gennemskue, og hvad der skal til for at opfylde dem kan være endnu sværere at få hold på.
Her er lidt om reglerne. Du er velkommen til at kontakte mig for en vurdering af dine muligheder
Førtidspension
Fleksjob
Fleksjob er en ordning i Danmark for personer med varigt nedsat arbejdsevne, som ikke kan arbejde på normale vilkår, men stadig har mulighed for at være på arbejdsmarkedet med tilpassede arbejdsforhold. Her er en oversigt over kriterierne og processen for at få fleksjob:
Kriterier for Fleksjob
- Varigt nedsat arbejdsevne: Din arbejdsevne skal være væsentligt og varigt nedsat. Det betyder, at du har helbredsmæssige udfordringer, der ikke kan afhjælpes gennem behandling, revalidering eller andre støtteforanstaltninger.
- Udnyttelse af muligheder for rehabilitering: Før du kan komme i fleksjob, skal alle muligheder for ordinær ansættelse, omskoling, behandling eller andre indsatser være afprøvet. Kommunen skal vurdere, at du ikke kan arbejde på normale vilkår.
- Individuel vurdering: Kommunen vurderer din arbejdsevne ud fra en helhedsorienteret tilgang, som omfatter helbred, sociale forhold, erhvervserfaring, uddannelse og muligheder for eventuel behandling eller rehabilitering.
- Fleksibilitet i arbejdsopgaver: Din arbejdsgiver skal være villig til at tilpasse arbejdsopgaverne, arbejdstiden og eventuelt fysiske arbejdsforhold til dine behov.
- Forudgående jobafklaring: I de fleste tilfælde skal du gennemgå en jobafklaringsproces, hvor kommunen forsøger at afklare og udvikle din arbejdsevne gennem praktik, ressourceforløb eller andre støtteforanstaltninger.
Hvordan får man et fleksjob?
- Kontakt din kommune: Start med at henvende dig til jobcentret i din kommune. Her vil en sagsbehandler vurdere din situation og guide dig gennem processen.
- Jobafklaring og ressourceforløb: For at kunne få fleksjob skal du ofte deltage i et jobafklaringsforløb eller ressourceforløb. Dette hjælper kommunen med at vurdere, hvordan dine arbejdsevner bedst kan bruges.
- Kommunens vurdering: Hvis det efter forløbet vurderes, at du kun kan arbejde under særlige vilkår, indstiller kommunen dig til fleksjob.
- Aftale om fleksjob: Når du er godkendt til fleksjob, skal du finde en fleksjobstilling. Jobcentret kan hjælpe med at finde et job, der passer til dine behov.
- Fleksjobansættelse: Når du bliver ansat i et fleksjob, vil din løn blive udbetalt af arbejdsgiveren for den tid, du rent faktisk arbejder, mens kommunen supplerer med en fleksjobydelse.
- Løbende opfølgning: Kommunen vil følge op på, om din arbejdsevne ændrer sig, og om fleksjobordningen fungerer efter hensigten.
Hvis du har yderligere spørgsmål om fleksjob eller har brug for hjælp til at komme i gang, er du velkommen til at spørge!